streda 11. mája 2011

Pätnásta úloha

Milí Nithyanandajti :)

S radosťou vám posielam ďaľšiu bezdomovskú úlohu. 
Dnešná práca bude veľmi ľahká a nenáročná, keďže každý z vás ste už skúsení v odpúšťaní a otváraní svojich sŕdc láske.


Dnes sa budem učiť bezpodmienečnej láske. Tí, ktorí ste sa zúčastnili programu Škola životnej blaženosti viete, ako bezpodmienečná láska vyzerá. Je to láska bez akýchkoľvek očakávaní, bez akýchkoľved podmienok, bez pripútaní. Skutočná láska je totižto energia, ktorá voľne plynie cez nás ak sa jej otvoríme, totižto podstatou existencie je energia lásky, z ktorej všetko vzniklo a všetko existuje. 

Naučiť sa otvorenej láske nedá tak, že začneme milovať celý vesmír, alebo celú planétu, pretože tieto pojmy sú tak abstraktné, že v podstate nič neznamenajú. Je ľahké milovať celý svet, ale ťažké milovať nášho parthera takého aký je, alebo milovať nášho suseda, alebo neznámeho človeka, ktorého stretneme na ulici.
Dnes bude vašou úlohou nájsť jednu osobu, od ktorej by ste mohli začať praktizovať a žiť bezpodmienečnú lásku.

Posaďte sa do pohodlnej meditačnej pózy a zavrite oči. Začnite sa sústrediť na svoj dych, nadychujte a vydychujte sa zhlboka a pomaly. Cíťte, ako každým nádychom a výdychom z vás odchádzajú všetky trápenia a starosti a napĺňa vás blaženosť. Keď sa cítite “prázdni” a zároveň “plní”, opýtajte sa sami seba, kto je tá jedna osoba, ktorej by som mohol prejavovať bezpodmienečnú lásku? 

Nevyberajte si vašich blízkych a milovaních, je ľahké dávať pozornosť im. Vyberte si niekoho nového a rozhodnite sa prejavovať im bezpodmienečnú lásku od dnes.

Ako vyzerá bezpodmienečná láska? Bezpodmienečná láska sa stará najskôr o druhých ako o seba. Pozerá sa smerom von, skôr ako smerom na seba. Pýta sa neustále otázku: “čo môžem pre teba urobiť?” Bezpodmienečná láska neposudzuje, nekritizuje, nekomentuje, neočakáva, bezpodmienečná láska dáva absolútnu slobodu, dokonca aj slobodu vlastnej voľby toho druhého, nech je tá voľba akákoľvek.
Bezpodmienečná láska je energia, ktorá vyžaruje z vás. Je to energia pokoja, lásky, naplnenia, mieru, ľahkosti a múdrosti. 

Ponorte sa v tejto meditácii do emócií bezpodmienečnej lásky, precíťte ju, nemyslite na ňu. Cíťte ju vo vašom srdci a vo vašom bytí. S týmto pocitom bezpodmienečnej lásky rozhodnite sa dnes nájsť tú jednu osobu, ktorej budete dávať bezpodmienečnú lásku. A keď sa to naučíte na jednej osobe, postupne to budete môcť preniesť na vašu rodinu, priateľov, komunitu, mesto, štát a celý svet. 

Prajem vám krásne pocity bezpodmienečnej lásky. A nezabudnite – láska začína vo vašom vnútri a najskôr zaplaví vás skôr než môže výjsť von.

Nithyanandam,

Vibhooti

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára