sobota 17. decembra 2011

Devätnásta úloha

Čo je to oddanosť a načo je potrebná v našom živote? Vidieť božstvo vo všetkom a každom okolo nás prebudí v nás najvyššiu vlastnosť a práve tou je Bhakti - oddanosť. 

Oddanosť je džúsom duchovnej cesty. 
Swamiji hovorí: "Svoju duchovnú cestu som začal s oddanosťou, dosiahol osvietenie s oddanosťou a s oddanosťou pokračujem aj naďalej. Celú mladosť som robil jógu, aby som si vybudoval jóginské telo, ale po osvietení som s jógou prestal. Celý čas som praktizoval Jnana (získavanie vedomostí, študovanie textov), ale po osvietení som aj s tým prestal. Robil som karma jógu (správne činnosti), ale po osvietení som to prestal praktizovať. Počas celej duchovnej cesty som praktizoval dhyana (meditáciu), ale po osvietení som v meditácii  ani raz nezavrel oči (swamiji sedi v samádhi, alebo nirváne, osvietení). Ale oddanosť, tá nikdy neodišla z môjho života. Oddanosť je jednoducho môj životný štýl.

Oddanosť je tá jedna časť duchovnej cesty, ktorá nikdy nesmie končiť. Do oddanosti sa musíte ponoriť a musí pohltiť celé vaše srdce, celé vaše bytie. Oddanosť je jediná vec, ktorá drží Indiu nažive. Ani jeden business, ani jeden podnik, ani jedna organizácia v Indii nevydrží, pokiaľ v nej nie je súčasťou bhakti (oddanosť).

Bhakti treba praktizovať, nedá sa nadobudnúť mentálne. Oddanosť znamená považovať niečo, čo je mimo nás, za božské, za posvätné. Bhakti sa praktizuje poklonou, pujou (rituálom vďaky), ponúkaním, obeťou. Oddanosť treba robiť prakticky, nie len mentálne, ľudia nie sú natoľko inteligentní, aby dokázali praktizovať bhakti len intelektuálne, musí byť premenená na činnosť. 

Dám vám dva kroky na praktizovanie bhakti:
 1. Každej osobe, každej veci, ktorú uvidíte, sa v duchu poklonte a zazrite v nich božstvo. Uvedomte si, že sú vyjadrením božskej, kozmickej energie, že sú božstvo samotné. V duchu sa im poklonte s hlbokou úctou a vďakou. Poklonte sa vašim rodinným príslušníkom, kolegom, všetkým ľuďom, ale aj vašej stoličke, vašej posteli, vášmu domu, vášmu autu, vašej garáži…. všetkému, čo je okolo vás. Praktizujte túto techniku len 24 hodín, nie viac, nehovorte si, že "odteraz budem vo všetkom vidieť boha", lebo to sa nedá, je to nemožné pre ľudskú myseľ. Vyberte si len jeden deň, len 24 hodín a uvidíte, ten pocit oddanosti vo vás zotrvá navždy, Bhakti sa prebudí a navždy vo vás zostane zakorenená.
 2. Bez Guru Puja nejedzte raňajky (toto je pre tých z vás, ktorý ste boli v Indii, alebo pre tých, ktorý poznajú postup a význam Guru Puje). Preto vyzývam všetkých ctiteľov, aby si stanovili tento jeden záväzok - bez rannej Guru Puja, alebo Deva Puja (rituál vďaky voči Guru, alebo zvolenej deity) neraňajkujte. Ak nemôžete jeden deň robit Guru Puja, tak nejedzte žiadne jedlo. Alebo najskôr si nájdite priestor, urobte Guru Puja a potom sa najedzte.
Pamätajte, jóga, jnana, dhyana, karma jóga, sú len prostriedky ako dosiahnuť určitý cieľ, určitý zámer. Ale bez oddanosti budú aj tieto všetky činnosti len zbytočné. Oddanosť je ten komponent, ktorý nemá cieľ, je to však nevyhnutná súčasť, ako sa spájať s duchovnom. Ľudsk myseľ nie je schopná sa spojiť s duchovnom ako s niečím abstraktným. Duchovné smery, ktoré vyznávajú abstraktné duchovno, sú priamo nebezpečné pre ich ctiteľov, pretože tí nakoniec dokonca fyzicky ochorejú, dokonca môžu nadobudnúť silné choroby, z ktorých sa už nevymotajú. 

Oddanosť by mala byť nasmerovaná voči konkrétnemu Guru (živej duchovnej bytosti), alebo Deiti (idolu, reprezentácie boha vo forme sochy). 

Takže toto je môj odkaz pre všetkých bádateľov pravdy a ctiteľov:
Praktizujte jógu na vytvorenie jóginského tela, praktizujte jnanu na získanie védskej mysle, praktizujte dhyanu na dosiahnutie osvietenia, ale oddanosť by sa mala stať vašou samotnou súčasťou, vašim zivotným štýlom. Nebývajte v meste, kde nie je chrám a keď tam nie je chrám, postavte ho. Každý domov by mal mať vyhradené špeciálne miesto na dhyanu (meditáciu) a Guru Puja. Oddanosť musí byť praktická, neustále praktizovaná, jedine vtedy sa dostane do vášho samotného bytia. "

Paramahamsa Nithyananda

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára